De fick kontakt med den hemlighetsfulla sjön

Om en dryg månad ska vattnet från den gåtfulla sjön Vostok i Antarktis analyseras. F&F har pratat med den ryske forskare som ledde borrprojektet 4 000 meter genom isen.
Publicerad
**Triumf**. De ryska forskarna tar en paus i Antarktis solsken dagen efter genombrottet.
Bild: HO / Scanpix

Den gåtfulla sjön Vostok har varit instängd under isen i drygt 20 miljoner år, och den stora frågan är vad forskarna kan hitta där.

– Kanske hittar vi liv i sjön, kanske inte. I båda fallen kommer det att bli banbrytande för vår förståelse av livet här på jorden och även i andra miljöer i rymden, som på Mars eller Jupiters måne Europa, säger Valery Lukin, ledare för den ryska Antarktisexpeditionen. Eftersom sjön har varit isolerad så länge från atmosfären kan den innehålla unika mikroorganismer, så kallade extremofiler, som klarar av att leva och fortplanta sig i extrema miljöer. De måste stå ut med mycket högt tryck, låga temperaturer och syrerika vatten – samt kunna leva i totalt mörker.

Vostok är till ytan dubbelt så stor som Vänern, och störst av Antarktis drygt 200 gömda sjöar. Borrningarna började med att isborrkärnor skulle tas upp för studier av klimathistoria. I mitten på 1990-talet började forskarna misstänka att en gigantisk sjö låg rakt under borrhålet. Livliga debatter kring faran att förorena de orörda vattnen stoppade dock ryssarnas borrningar 1998, i drygt fem år. När borrningarna återupptogs var planen att proppa igen borrhålet med sterilt silikon för att hindra föroreningarna att nå ner till sjön när borren närmade sig vattenytan.

Det är oklart om ryssarna verkligen gjorde så. Men den 4 februari i år, sista dagen innan vintertemperaturen gjorde vidare utforskning omöjlig, nådde de målet och sjövatten forsade 30–40 meter upp i borrhålet. Ryssarna åkte hem med 40 liter vatten, varav en liter överlämnades till den ryske premiärministern Vladimir Putin under en storslagen ceremoni.

– Först den 17 maj planerar vi att starta provanalysen, säger Valerij Lukin. Vi kommer att samtidigt utveckla våra instrument så att vi om några år kan göra bättre provanalyser och även hämta prov från sjöbotten. Då når vi berget på Antarktis, så som det såg ut innan kontinenten täcktes med is för 30–40 miljoner år sedan.

Just nu är det vinter på Antarktis och nästa gång isprover ska tas upp blir vid årsskiftet 2012/2013. Först året därpå planeras en stor expedition med specialbyggda robotar, kameror och provtagningsverktyg som ska sänkas ner i en hermetisk tillsluten container för att göra utförligare undersökningar.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor