Från ingenting till ingenting

Publicerad
Allt ur inget. Det är ämnet för fysikern och den populärvetenskaplige författaren Lawrence Krauss, som med sin bok också vill visa att kreationismen inte behövs. Både ingenting och allting har varit intressant för vetenskaplig utforskning. Särskilt under de senaste decennierna har tankar på ingenting fått extra fart, då tomrummet, eller vakuum, började beskrivas i kvantfysikaliska termer. Då blev vakuum ytterst levande och bubblande av energi. Dessutom väldigt instabilt, vilket resulterar i att det kan fyllas med innehåll och tömmas samtidigt. Allt detta kan man tacka gravitationen för, eftersom den kan förse vakuum med både positiv och negativ energi. Effekten kan till och med bli synlig: ur ingenting uppstår partiklar med massa, alltså med positiv energi, samtidigt som den balanseras av den negativa gravitationen. I själva verket genomsyrar den negativa gravitationen hela rymden och får universum att expandera fortare och fortare. I en avlägsen framtid kommer universum att tömmas på sitt innehåll och ingenting får ta över. Boken föddes i och med en publikföreläsning som Krauss gav 2009, som fick över en miljon träffar på youtube – en bästsäljare, alltså, från start.

A universe from nothing

Krauss, Lawrence M.
Free Press

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor