Hur mäter man månens berg?

Publicerad
**Månens** berg har branta sidor.
Bild: Patrick Persson/Scanpix

**Fråga:** Vad menar man när man talar om “höga berg på månen” – höjd över vad?

*Per Martin*

**Svar:** För att besvara denna fråga bör man först titta på hur man mäter höjder på jorden. Det som i vardagsspråket brukar kallas ”höjd över havet” är nämligen inte riktigt detsamma som höjden i förhållande till havsytan, eftersom tidvattnet gör att vattenytan inte alltid ligger på en och samma höjd. På vissa ställen på jorden kan skillnaden mellan ebb och flod vara över tio meter.

I stället använder man sig av en genomsnittlig nivå för havsytan och skapar utifrån detta en geometrisk avbildning av jorden. Avbildningen ser ut som en ellipsoid, en tillplattad sfär, eftersom jordens rotation leder till en liten avplattning. Storleken är vald så att den följer nära jordens genomsnittliga vattennivå. Det är en sådan figur som gps-apparater använder för att bestämma sin höjdposition.


På samma sätt använder man standardiserade ellipsoider för andra fasta kroppar i solsystemet, till exempel månen. Man försöker följa himlakroppens form så gott det går. På månen finns dock flera större strukturer som avviker ganska rejält från den vedertagna nollytan. Till exempel finns det en nedslagskrater vid månens sydpol som ligger hela 8 kilometer under nollytan. Så långt det vetenskapliga svaret. Jag tror dock att när man talar om ”höga berg på månen” så syftar man oftast på att det är ganska brant kring topparna.

*Eric Stempels, astronom vid Uppsala universitet.*

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor