Lugnare valar efter terrordåd

I skuggan av tragedin den 11 september 2001 har forskare kunnat mäta hur stressade valar blir av fartygsbuller.
Publicerad
**Rätt val**. Rätvalar heter right whales på engelska. Namnet syftar på att det var den rätta valen att jaga, eftersom arten är långsam och rik på värdefull olja.
Bild: Richard Du Toit / Scanpix

Valar kommunicerar med lågfrekventa läten som sammanfaller med det buller som fartyg och oljeplattformar skapar. Hur pass störande detta är för valarna har varit omöjligt att testa, fram till terrorattackerna mot World trade center den 11 september 2001. Under två dagar efter attackerna var fartygstrafiken i USA:s kustvatten nästan obefintlig.

Ett forskarteam i Funday Bay, Kanada, samlade rutinmässigt in valbajs som flöt på ytan med hjälp av en dresserad hund som sniffade upp det. Forskarna analyserade hormonnivåerna i proverna för att avgöra om valarna var gravida eller inte.

Under samma period gjorde andra forskare bullermätningar i vattnet. Det var inte förrän 2009 som de två forskarteamen insåg att de kunde jämföra sina mätvärden. De fann då ett klart samband: det lågfrekventa bullret sjönk med sex decibel under de två dagarna efter attackerna samtidigt som valarnas stresshormoner föll till de lägsta nivåerna forskarna någonsin uppmätt.

Rätvalarna i västra Nordatlanten har avsevärt lägre reproduktion än de valar som lever vid Antarktis. Forskarna bakom studien, publicerad i tidskriften Proceedings of the Royal Society, tror att det kan bero på bullerrelaterad stress.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor