Missa inte Venuspassagen!

Publicerad
**Venuspassagen 2004**. Venus avbildad mot solskivan vid den förra passagen. Nästa gång jorden, solen och Venus hamnar på samma linje blir år 2117. Fast då blir passagen inte synlig i Sverige.
Bild: David Cortner

Den 6 juni 2012 kommer Venus att synas mot midnattsolen i nordligaste Sverige i ungefär sju timmar från och med midnatt. Planeten passerar från öster mot väster framför solskivan och kommer att se ut som en liten svart prick. Nästa chans är om 105 år.

Det går även bra att åka till exempelvis Nya Zeeland, Filippinerna, Kina, Koreahalvön, Japan eller de östra delarna av Australien och Ryssland. Där står solen över horisonten under hela passagen. Glöm inte att skydda ögonen.

För den som redan nu vill planera sin resa finns en utmärkt webbsida med alla nödvändiga uppgifter: http://korta.nu/venuspassagen

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor