När blir Forskning & Framsteg bäst igen?

Kul uppgift, tycker Sigyn. I alla fall ett tag.
Publicerad

Bild: Kenneth Andersson
Sven-Gösta har just fått ut sin lärarlegitimation – lite konstigt tycker han, som tog folkskollärarexamen redan på 1960-talet, men så är han en magister av den gamla stammen. Han gillar inte att elever sitter med mössan på eller talar i mobiltelefon under lektionerna. Nu senast har han kommit på eleven Sigyn med att i smyg läsa en populärvetenskaplig tidskrift dold i en kartbok mitt under en geografilektion om de stora öarna i Östersjön. Det tyder i och för sig på gott gry, tänker Sven-Gösta, men eftersom det inte rör sig om hans egen solklara favorittidskrift ber han Sigyn skriva följande mening överst på en sida i hennes linjerade anteckningsblock: FORSKNING & FRAMSTEG ÄR ÄNDÅ BÄST! Sigyn får sedan till uppgift att, på gammaldags vis, under denna mening skriva samma mening om och om igen – men där första bokstaven eller skiljetecknet i varje ord flyttas till sista plats i ordet för varje ny rad. Andra och tredje meningen lyder sålunda: ORSKNINGF & RAMSTEGF RÄ NDÅÄ ÄST!B RSKNINGFO & AMSTEGFR ÄR DÅÄN ST!BÄ Inte förrän den ursprungliga meningen dyker upp igen har eleven utfört sitt ”straffarbete”. Kul uppgift, tycker faktiskt Sigyn – det kan ju inte dröja så länge! Sven-Gösta ler då vänligt i mjugg. Ja, hur länge dröjer det?

Facit

Ordet ÄR blir korrekt på varannan rad och ordet BÄST! på var femte. Första gången hela meningen återställs är på det radnummer som är jämnt delbart med antalet bokstäver och tecken i samtliga ord, det vill säga 9, 1, 8, 2, 4 och 5. Vi letar alltså efter den minsta gemensamma multipeln, som i det här fallet är 9 x 8 x 5 = 360 (8 har ju gemensamma multiplar med 2 och 4, och dessa två tal kan därför hoppas över, liksom talet 1, som har alla naturliga heltal som multiplar).

Ledtråd

Allt hänger på antalet bokstäver i respektive ord.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor