Neutriner inte snabbare än ljuset

Publicerad
**Albert Einstein** presenterade sin speciella relativitetsteori 1905, bara 26 år gammal.
Bild: Everett / IBL Bildbyrå

Nej, neutrinerna som färdades mellan Schweiz och Italien tycks inte ha överskridit ljusets hastighet, trots rapporteringen i slutet av förra året. Forskarna har upptäckt fel i mätutrustningen, bland annat en lös sladd, och mätresultaten har inte kunnat upprepas. Den speciella relativitetsteorin, som säger att en massa i rörelse inte kan färdas snabbare än ljuset, håller alltså fortfarande.

Einstein själv hade inte mycket till övers för observationer och experiment. Det var teoribygget och tankens kraft som intresserade honom. ”Visar försöken fel så är det synd om dem”, lär han ha yttrat.

För säkerhets skull planeras nya mätningar i maj.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor