Porös plast suger upp koldioxid

En ny koldioxidfångare kan återanvändas efter uppvärmning.
Publicerad

Amerikanska forskare har tagit fram ett billigt plastmaterial med stor förmåga att absorbera koldioxid. De har utgått från ämnet polyetylenimin, som de har givit en mycket porös form för att på så vis öka den absorberande ytan maximalt.

Varje gram av den billiga plasten suger upp 1,72 nanomol koldioxid från vanlig, fuktig luft. Det är bland de högsta rapporterade värdena någonsin.

Till skillnad från många andra koldioxidabsorberande material är den nya plasten inte fuktkänslig. Dessutom är den lätt att återanvända. När plasten upphettas till 85 grader släpper den ifrån sig sin koldioxid och är redo att absorbera på nytt.

Helst vill forskargruppen, med Nobelpristagaren George A. Olah i spetsen, föra in den infångade koldioxiden i nya kretslopp genom att till exempel framställa alternativa bränslen, främst metanol. Den processen kräver dock en hel del energi och kan bli aktuell i större skala först när världen har utvecklat fler och billigare förnybara energikällor.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor