Spruta ger samma effekt som löpning

Ett nyupptäckt hormon skyddar mot åldersdiabetes och övervikt, enligt svenska forskare.
Publicerad
**Tjockis**. Fettceller i kroppen påverkas av hormonet irisin så att de gör av med mer energi.
Bild: Science photo library

Hård träning leder till att musklerna börjar utsöndra ett hormon, irisin, som påverkar ämnesomsättningen. Det har Pontus Boström vid Karolinska institutet och hans medarbetare visat i djurförsök och hos människor som kämpat i tio veckor på löpband och cykel. Nu har de även gett en extrados av hormonet till överviktiga möss med begynnande diabetes.

– Insulinkänsligheten förbättras väldigt mycket. Dessutom går mössen ner lite i vikt, säger Pontus Boström.

Han tror att det dröjer ett par år innan sprutor med irisin kan börja testas på människor. Forskarna hoppas att hormonet ska ge åtminstone några av de många gynnsamma effekter som fysisk aktivitet har på hälsan.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor