Totalresistens

En skrämmande smitta kräver nya begrepp.
Publicerad

Strax före jul kom en rapport om fyra människor med ovanligt svårbehandlad tuberkulos i Bombay, Indien. De hade fått samtliga fem standardmediciner, samt ytterligare sju preparat. Inget hjälpte. Läkarna beskriver bakterierna som totalresistenta.

Rapporten är en påminnelse om att det finns stammar av tuberkelbakterier som det inte går att behandla. Utbrottet har också lett till en diskussion om ordet ”totalresistens”.

– Det är inte någon lyckad benämning, säger Sven Hoffner, chefsmikrobiolog vid Smittskyddsinstitutet – trots att han själv för tre år sedan var medförfattare till den första beskrivningen av totalresistent tuberkulos hos 15 personer i Iran.

En bakterie som är totalresistent i dag kanske kan bekämpas med nya mediciner i framtiden. Möjligheten att behandla en patient kan i praktiken också bero på hur mycket medicinen kostar, och på hur svåra biverkningarna är. Totalresistens är alltså ett relativt begrepp.

Sven Hoffner vill hellre använda ordet multiresistens när ett par av standardmedicinerna inte längre biter. Om de viktigaste tilläggsmedicinerna dessutom har slutat fungera talar han om extremresistens. Samma indelning görs av WHO.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor