Antidepressiva läkemedel kan skada foster

Mediciner mot depression bör ersättas av terapi under slutet av graviditeten, annars fördubblas risken för att barnet föds med en allvarlig lungsjukdom.
Publicerad
**Snart dags**. Gravida som drabbas av depression bör ha förtur till psykoterapi, anser forskare.
Bild: Nils-Erik Bjørholt / Scanpix

När ett barn föds och börjar använda sina lungor förändras blodomloppet. Om förändringen går snett kan blodtrycket bli för högt i lungorna, vilket i upp till 15 procent av fallen leder till att barnet dör.

Lyckligtvis är sådana blodtrycksrubbningar mycket sällsynta. Bara omkring 1 promille av alla nyfödda drabbas. Men nu har nordiska forskare, med hjälp av omfattande patientregister, kommit fram till att antidepressiva mediciner av typen SSRI under den senare delen av graviditeten kan dubblera risken.

– Slutsatsen är att kvinnor så långt det är möjligt bör undvika att ta antidepressiva mediciner i slutet av en graviditet, säger Helle Kieler, klinisk epidemiolog vid Karolinska institutet i Solna och medförfattare till en rapport i tidskriften British Medical Journal.

Hon anser att gravida i stället borde ges förtur till sådan psykoterapi som hjälper mot depressioner. Problemet är att väntetiden ofta är lång.

– De här kvinnorna borde prioriteras. Det handlar om att skydda två liv under en begränsad tid, säger Helle Kieler.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor