Asteroid på kollisionskurs

En nyupptäckt asteroid hotar att krocka med jorden år 2040. Frågan är om den ska knuffas bort.
Publicerad

Asteroiden 2011AG5 upptäcktes i januari i år och uppskattas till cirka 140 meter i diameter – tillräckligt stor för att skapa förödelse ifall den kolliderar med oss. Risken för en våldsam krock beräknas vara 1 på 625. Fast asteroidens bana är än så länge dåligt känd, bara hälften av dess väg genom rymden har hittills kartlagts.

Några av de astronomer som diskuterade faran under ett internationellt möte i Wien uppmanade till tidiga åtgärder, som att skicka i väg en sond och knuffa bort stenen. Men en sådan operation är alltid förknippad med risken att i stället skapa nya problem.

Under några år framöver gäller det alltså för astronomerna att hålla ett öga på asteroiden, som enligt de ännu preliminära beräkningarna skulle kunna möta oss i rymden den 1 februari 2040.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor