Mangan

Giftig metall behövs i lagom stor dos
Publicerad
**Farlig rök**. Svetsare riskerar att få i sig för mycket av metallen mangan.
Bild: Moodboard / Corbis / Scanpix

För mycket och för lite skämmer allt, heter det. Och det stämmer för metallen mangan. Vi behöver få i oss mangan för att olika slags enzymer i kroppen ska fungera. Men i för stora doser är metallen giftig, särskilt för små barn vars tarmar ännu inte hunnit utveckla förmågan att ta upp mangan i lagom dos.

Extra illa är det att andas in mangan, något som svetsare riskerar att göra. Det stod klart när några Göteborgsforskare i vintras beskrev hur de undersökt 17 svetsande varvsarbetare. Trots att dessa hade slutat svetsa för i genomsnitt 18 år sedan, var deras finmotorik och snabbhet sämre än varvsarbetare som haft andra arbetsuppgifter än svetsning.

Allvarlig förgiftning kallas manganism, och den som drabbas får symtom som liknar Parkinsons sjukdom. Det beror på att metallen lagras i basala ganglierna, den del av hjärnan som styr rörelser.

Mangan är det tolfte vanligaste grundämnet i jordskorpan och används i legeringar – exempelvis med järn för att skapa rostfritt stål.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor