Bisfenol A

Från vaggan till graven
Publicerad

Vad har nappflaskor, konservburkar och kassakvitton gemensamt? Jo de innehåller alla ämnet bisfenol A, en organisk förening som ingår i vissa plaster.

År 2010 beslöt EU-kommissionen att förbjuda användningen av bisfenol A i nappflaskor, och nu i april förbjöd den svenska regeringen ämnet i lock på barnmatsburkar. Kemikalien kan kopplas till cancer och nedsatt fertilitet. Till sin struktur liknar bisfenol A östrogen, och ämnets hormonstörande effekter såg forskare redan år 1938 i försök på råttor.

Ämnet finns i kvitton som skrivs ut på så kallat termopapper. Det ändrar färg vid värme, och bisfenol A används här som framkallare.

Bisfenol A finns även i materialet på insidan av konservburkar. I en amerikansk studie som kom förra året fick 75 frivilliga under fem dagar äta antingen grönsakssoppa från burk eller soppa som lagats av färska ingredienser. När mängden bisfenol A sedan mättes i deltagarnas urin hade gruppen som ätit burksoppa tiofaldigt högre halter än den andra gruppen.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor