Frigivna pytonormar hotar Floridas natur

Publicerad
**Burmesisk pytonorm**. Avel har gett upphov till många färger.
Bild: Aurora Photos / Scanpix

Sällskapsdjuren släpps lösa när de blir för stora – och har stor aptit.

Floridas största nationalpark, Everglades, har invaderats av burmesiska pytonormar, en art som egentligen hör hemma i Asien. Ormarna hotar djurlivet: tvättbjörnar, kaniner och hjortar har minskat kraftigt i antal. Ormarna kan bli över fem meter långa och attackerar till och med fullvuxna alligatorer. En ny studie visar att ormarna dessutom äter stora mängder fågelägg.

Burmesisk pytonorm är ett populärt sällskapsdjur. Everglades ormbestånd härstammar sannolikt från frisläppta ormar som blivit för stora för sina ägare. Parkförvaltningen försöker nu stoppa invasionen genom att dels fånga in och avliva ormarna, dels förstöra deras ägg.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor