Gener varnar för benskörhet

Forskare har hittat genvarianter som kan öka risken för benskörhet med över 50 procent hos kvinnor.
Publicerad
**Brott.** Ett lårben har brustit strax över knäet på grund av benskörhet.
Bild: Corbis / Scanpix

– Vi hoppas att det så småningom blir möjligt att hitta personer i riskzonen med hjälp av gentester, så att de kan få förebyggande behandling, säger Ulrika Petterson Kymmer, docent i klinisk farmakologi vid Umeå universitet.

Hon är en av tio svenska forskare som deltar i ett internationellt jätteprojekt om benskörhetens genetik. Bland fynden finns sex tidigare okända genvarianter som ökar risken för ett benbrott. Dessutom har forskarna fått kunskap om benstommens biologi som kan leda till nya mediciner.

Sverige ligger i världstoppen när det gäller benskörhet. Varje år orsakar sjukdomen ungefär 70 000 benbrott. Hälften av alla kvinnor i Sverige och en fjärdedel av alla män drabbas någon gång i livet.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor