Hjärtsjuka struntar i hälsoråd

Bara var femte hjärtpatient som har gått igenom ballongvidgning inser sanningen: att de är sjuka och behöver byta livsstil.
Publicerad
**Risk för repris**. Efter en första hjärtinfarkt finns mycket att vinna på att byta livsstil.
Bild: 001 Stewart Goldstein / Scanpix

Långt över hälften av alla hjärtpatienter som behandlas med ballongvidgning tycker att de är botade direkt efter ingreppet. Och när de ska förklara varför de har fått förträngningar i hjärtats kranskärl anser nästan lika många att det beror på ärftlighet. Ålder är en annan populär förklaring, enligt en studie av fler än tusen svenskar som har fått en ballongvidgning av trånga kranskärl.

I själva verket beror kranskärlssjukdomar i närmare 80 procent av fallen på rökning, kost, motion, stress och andra faktorer som man kan påverka själv.

– Att informationen inte går fram innebär en kraftigt ökad risk för att det smäller igen, säger Joep Perk, som är professor i hälsovetenskap vid Linnéuniversitetet i Kalmar och en av forskarna bakom studien.

Han menar att vården måste bli mycket bättre på att berätta om livsstilsfaktorer.

Tidigare forskning visar att den som haft hjärtinfarkt har massor att vinna på att sluta röka, börja motionera och äta nyttigt. Den som fortsätter med de dåliga vanorna löper nästan fyra gånger större risk att få en ny infarkt, en stroke eller att dö inom ett halvår, än den gör som gör allt rätt.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor