Hubot

Smeknamn för mänsklig robot.
Publicerad

Med SVT-serien Äkta människor lanserades ordet hubot som är en förkortning av humanoid robot. Det är en maskin som ser ut och beter sig som en människa – den till och med visar känslor. Medan somliga välkomnar den nya tekniken, känner andra obehag vid tanken på att robotar kan komma att ersätta människor som sällskap, kolleger och älskare. Det lär dock dröja innan huboten lämnar tv-rutan för stugvärmen. Det anser robotforskaren Mattias Wahde. Han arbetar med att utveckla så kallade partnerrobotar, vars främsta egenskap är förmågan att interagera på ett naturligt sätt. Partnerrobotar har flera användningsområden, bland annat inom vården.

– Problemet är att det är svårt att få roboten att göra det som människor betraktar som självklart. Ett exempel är tolkningen av det vi ser; för oss människor sker det mer eller mindre automatiskt. En robot å andra sidan får en ström av pixlar från sina kameror som den sedan ska försöka tolka, vilket är allt annat än enkelt.

Till skillnad från huboten, som räknas till kategorin androida robotar, är målet inte att partnerroboten ska se exakt ut som en människa.

– Det har gjorts undersökningar som visar att robotar med hud och hår ser alltför skrämmande ut. Därför anstränger vi oss för att de ska se ut som, ja robotar helt enkelt.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor