Huttrandet sätter fart på mer än du tror

Publicerad

Bild: Kenneth Andersson

**Fråga:** När man står stilla i kallt väder börjar man huttra och skaka, men detta räcker inte för att få kroppen varm. Varför är kroppen så dålig på att reglera kroppstemperaturen? Varför ökar den inte cellförbränningen – bränsle saknas ju sällan?

*Ragnar Friberg*

**Svar:** Kroppens allra viktigaste sätt att reglera den inre kroppstemperaturen är genom vårt beteende. Är det för varmt ute, tar vi av oss lite kläder. Fryser vi (känner av signaler från termoreceptorerna i hjärnan att kroppstemperaturen börjar sjunka) går vi in i värmen, ställer oss närmare brasan eller sätter på oss en mössa och en tröja. Bara när denna beteendebaserade reglering är otillräcklig – på grund av sjukdom, en olycka, droger eller extrema väderleksförhållanden – måste de kompensatoriska systemen aktiveras. Det sker genom huttrande och innebär ofrivilligt ökad muskelaktivitet. Huttrandet genererar värme, och ökar även energiförbränningen kraftigt – den kan bli fem, sex gånger högre än vid basal ämnesomsättning. Vi börjar huttra när kroppstemperaturen sjunker till 35 grader, men sedan slutar vi huttra om temperaturen sjunker ytterligare, till 32 grader. Därefter har vi inte mycket att sätta emot – inte minst eftersom vårt omdöme grumlas rejält av den låga kroppstemperaturen, så att vi beter oss konstigt.

*Andreas Wladis, docent och överläkare, S:t Görans sjukhus, Stockholm.*

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor