På promenad i minnespalatset

Publicerad
Ofta står vi inför uppgiften att komma ihåg en ny kod eller ett lösenord som blivit nödvändiga i vår vardag. Samtidigt har gamla minnesknep ersatts av anteckningsböcker, digitala hjälpmedel eller helt enkelt ingenting. Minneskonsten har glömts bort och får sitt uppsving bara vid de årliga mästerskapen, då folk tävlar i extrema minnesövningar. Den amerikanske journalisten Joshua Foer bestämde sig för att utforska vad som ligger bakom minneskonstnärernas enastående prestationer. Han bestämde sig för att själv ställa upp i en sådan tävling. Konsten att komma ihåg är minst lika gammal som vår civilisation, påminner Foer om. Den kallas mnemoteknik och finns beskriven redan hos de gamla grekerna. Kruxet är att använda sin fantasi och låta saker som ska fastna i minnet inreda det minnes­palats som hjärnan tillåter oss att bygga upp. När hjärnan medvetet matas med fakta på ett meningsskapande sätt, får minnet stöd på ett sätt som även modern hjärnforskning bekräftar. Den säger att människor behöver berättelser, för att det är genom berättelser som verkligheten binds ihop och får en mening. Därför är det svårt att komma ihåg meningslösa teckenkombinationer, långa ordrader eller siffror – medan en dikt, om än väldigt lång, är lättare att lära sig utantill. Hur gick det då för Joshua Foer i tävlingen? Ja, det får man läsa om i boken.

Moonwalk med Einstein

Foer, Joshua
Natur & Kultur

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor