Släpp ut vetenskapen!

Publicerad
Per Snaprud.

Jag har anmält mig till en kurs i politisk filosofi av ett riktigt korkat skäl. För ett tag sedan letade jag efter information om sömnrubbningar och hittade en länk till en forskningsrapport. När jag klickade på länken dök prislappen upp: 213 kronor. Pengarna skulle gå till Elsevier, världens största förlag för vetenskapliga tidskrifter.

Priset är helt normalt i en bransch dominerad av ett fåtal förlag. Vetenskapliga rapporter är inlåsta bakom betalväggar – trots att en stor del av forskningen är bekostad av skattepengar och därmed borde vara gratis och tillgänglig för alla.

Det var då jag fick infallet att söka en kurs – vilken som helst – vid ett universitet för att bli inskriven och därmed få tillgång till veten­skapliga databaser.

Det är förstås ingen lösning på problemet i stort. Den prisbelönte matematikern Tim Gowers vid Cambridge university i Storbritannien fick en betydligt bättre idé tidigare i år. I sin blogg skrev han att han tänker bojkotta Elseviers tidskrifter så länge de fortsätter med sina affärsmetoder.

Forskare skickar sina rapporter till tidskrifterna utan att få ett öre för besväret. Många hjälper också till att fackgranska material helt utan ersättning. Elsevier och andra förlag tar sedan ut skyhöga prenumerationsavgifter från biblioteken. För ett stort universitetsbibliotek i Sverige hamnar den årliga notan på tiotals miljoner kronor.

Tim Gowers blogg utlöste en storm. En läsare satte snabbt upp webbsidan The cost of knowledge där forskare kan stödja hans bojkott. Hittills har närmare 12 000 forskare skrivit på, inklusive svenskar vid minst sju universitet.

De stora förlagen vill förstås behålla forskningsresultaten innan­för sina betalväggar. De kommer knappast att lyckas. Under de senaste åren har nya elektroniska tidskrifter börjat sprida artiklar gratis. Vissa tar ut en avgift från forskare som vill publicera, andra arbetar helt ideellt.

En revolution är i full gång. De gamla tidskrifterna kan inte fortsätta ta ut rövarpriser för vetenskapens resultat. Det är bra både för forskningen och för vanligt folk som vill kunna ta reda på vad olika påståenden i vetenskapliga frågor grundar sig på.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor