Växande glaciär förbryllar forskarna

Publicerad
**K2,** som ligger i Karakorum, är världens näst högsta berg med sina 8 611 meter.
Bild: Adam Jacob Muller

I Himalayas hörn har isen vuxit tio centimeter på tio år.

Karakorum är en mäktig bergskedja i Kashmir mellan Kina, Indien och Pakistan – som trotsar den globala uppvärmningen. Under de senaste tio åren har dess glaciärer vuxit med över tio centimeter, i stället för att som på andra håll smälta bort. Ingen vet varför.

Mer än en miljard människor bor i regionen och är beroende av glaciärerna för sin vattenförsörjning. Men glaciärernas öde är svårt att följa i de otillgängliga områdena. Genom ett pinsamt misstag rapporterade IPCC år 2007 att Himalayas glaciärer skulle vara borta till 2035. Men siffrorna hade hoppat. I underlaget till rapporten stod att 80 procent av isen skulle vara borta till år 2350.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor