Vikingahot räddade gammal bok

Europas äldsta bok gömdes undan vikingarnas framfart, och har därför bevarats.
Publicerad
**Europas äldsta bok** finns nu att beskåda på British library.
Bild: British Library Image

St Cuthbert gospel (Sankt Cuthberts evangelium) är Europas äldsta bevarade bok, och härrör från 600-talet. Sankt Cuthbert var biskop i norra England, men levde som eremit på en ö i Nordsjön när han dog. Han helgonförklarades efter sin död, och hans skrift lades i hans kista. Inför hot om plundrande vikingar flyttades kistan runt av lokala församlingar. På 1100-talet begravdes han i katedralen i Durham, och när kistan öppnades i samband med detta hittades boken, som sedan dess har bevarats.

Boken köptes nyligen in av British library för motsvarande nästan 100 miljoner kronor.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor