Flora och växtpress i ett

Publicerad
Humlans herbarium är en annorlunda blombok. Den beskriver bara 18 vanliga blomarter, men varje beskrivning är en liten berättelse. Vi får självklart veta en hel del om blommornas biologi, men även vad de olika arterna symboliserade i folktron samt deras betydelse som medicinalväxter. Gulmåra kallades till exempel trätogräs eftersom man trodde att det var gulmårans starka doft som orsakade allt bråk på midsommar. Vi får även veta att fyrklöver ansågs kunna avslöja häxor och att om man äter upp de tre första tusenskönorna man ser, så slipper man tandvärk resten av året. I slutet av boken finns en beskrivning av Carl von Linnés arbete samt något som gör boken unik, nämligen en växtpress. Tanken är att man ska plocka blommorna som boken beskriver, pressa dem och sätta in de pressade växterna mellan de silkespapper som avslutar varje blombeskrivning i boken. Boken är vackert illustrerad och blir en trevlig present till en växtintresserad vän. Eller varför inte försöka väcka barnens naturintresse genom att låta dem prova på växtpressning?

Humlans herbarium

Casta, Stefan & Fagerberg, Maj
Opal förlag

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor