Storstadens triumf

Publicerad
Jag är förortsbo och har en hel del fördomar om städer. Jag är inte säker på att jag har fel i allt, men många av mina åsikter har jag nu tvingats omvärdera eller i alla fall ifrågasätta. Anledningen är Edward Glaesers bok Stadens triumf. Edward Glaeser är professor i nationalekonomi vid Harvard university i USA, och han har skrivit en lovsång till staden. Inte vilka städer som helst, Paris får sig några kängor, medan New York hyllas för det mesta. Det är en ekonom som talar. Han har en orubblig tro på marknadskrafterna och statistiken. Han är emot bevarandet och älskar skyskrapor. Det kunde vara rätt outhärdligt. Men Edward Glaeser är lite mer komplicerad än så. Han ser fattigdom, nergångna städer och miljöproblem. Det roliga är bara att hans lösningar är okonventionella. Bygg inte skrythus eller renovera gamla hus i slitna städer; det är kanske bättre att folk får bidrag och flyttar till mer framgångsrika städer. Visst är detta en debattbok. Men det är en mycket välskriven och välunderbyggd sådan. Även om du inte håller med i sak lär du imponeras av mängden exempel och den rättframma stilen. En oväntat rolig bok om stadsplanering, helt enkelt.

Stadens triumf

Edward Glaeser
SNS förlag

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor