Uråldriga stjärnor är byggda av lätta ämnen

Närstudier av en klotformad stjärnhop avslöjar galaxernas och stjärnornas åldrande.
Publicerad
**Messier 55**. Här trängs hundratusentals ovanligt gamla stjärnor, 17 000 ljusår från jorden i riktning mot stjärnbilden Skytten.
Bild: ESO / J. Emerson / VISTA

Stjärnorna i den klotformade hopen Messier 55 trängs som i en bisvärm. De är inte bara ovanligt tätt sammanpackade, utan även ovanligt gamla – och har därför en mycket speciell sammansättning. Hopens stjärnor föddes ungefär samtidigt, för ungefär tio miljarder år sedan. Då, bara drygt tre miljarder år efter big bang, fanns bara väte och helium att tillgå som byggmaterial för stjärnor. Tyngre ämnen, som syre och kväve, bildades senare inne i de första stjärnorna och spreds sedan i rymden när dessa dog.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor