Vasst om framtidssvammel

Publicerad
Om du gillar att läsa avdelningen i Forskning & Framsteg som kallas Facit framtiden, så är detta en bok för dig. Vetenskapsjournalisten Dan Gardner har grävt sig ner i gamla, bortglömda prognoser och framtidsscenarier. Med humor och analysförmåga har han kastat sig över främst amerikanska framtidsbilder från andra hälften av 1900-talet. Jag kan själv intyga hur roligt det är att hitta en lunta eller rapport om vår egen tid, skriven för 30 eller 50 år sedan. Ett slags omvänd historieforskning, för i normala fall grubblar historiker på hur folk levde förr i tiden, men i denna bakvända framtidsforskning kan man ta del av hur folk förr i tiden grubblade över vår egen tid. Minns ni Jimmy Carters uttalande från 1977 om den hotande oljekollapsen på 1980-talet? Nej, det gjorde inte jag heller. För alla dessa tvärsäkra profetior – som oftast är av det dystra, hotfulla slaget – glöms ju så snabbt bort. Därför är det kul att någon som Dan Gardner lyfter fram dem igen. Och det finns mycket att lära av att gå tillbaka till dem, inte minst som bakgrund när vi lyssnar på vår tids experter. Alla framtidsprognoser är ju heller inte felaktiga – problemet är bara att vi inte vet vilka som är det …

Future babble

Gardner, Dan
Plume

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor