Drömmen om Sverige år 2000

En tävling om hur det framtida Sverige skulle se ut ger en bild av framtidens löften och hot, sett från 1970-talets horisont.
Publicerad
**Sovjetiskt 1970-tal**. Här skulle västvärlden söka hjälp efter kapitalismens sammanbrott.
Bild: Jan Bergman / Scanpix

Tidskriften Ny teknik utlyste år 1978 en essätävling bland sina läsare om hur Sverige skulle se ut år 2000. Nästan 300 bidrag kom in, och drygt ett dussin texter publicerades i boken Drömmen om Sverige (Ny teknik/Ingenjörsförlaget 1978). De hade valts ut av en jury med bland andra forskaren Kerstin Anér, ordförande i Sekretariatet för framtidsstudier.

Bland spaningarna dominerade de tekniska visionerna, kanske inte så konstigt med tanke på att det var Ny teknik-läsare som bidrog. ”Datan” figurerar i nästan varje essä, och den skulle ta hand om allt från skolundervisning till demokrati. Många talade om att ”automatiseringen” skulle göra arbete överflödigt. Text-tv skulle överta tidningens roll. Elbilen skulle dominera på gatorna, och på väggen i våra hem skulle det hänga tunna tv-apparater.

Ett par bidrag talade om en gemensam europeisk valutaunion med valutan Eureka (eller Europamark, enligt en annan uppsats), någon spådde att Sverige skulle vara världsledande inom elektronikmusik år 2000.

På det politiska planet satte 1970-talets tidsanda sitt avtryck. Någon spådde att USA skulle falla samman 1991, och att landet då skulle få hjälp av Sovjetunionen. En annan menade att västvärlden skulle snegla allt mer över järnridån för att lära något när kapitalismen brakade samman.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor