Ingen död vinkel i ny superbackspegel

En ny typ av mycket vidvinklig backspegel tar bort den döda vinkeln utan att förvränga bilden.
Publicerad
**Bra koll**. Den nya backspegeln (överst) ger bättre överblick.
Bild: Drexel University

De yttre backspeglarna på en bil är en kompromiss. Antingen är de helt plana, vilket ger en bild utan förvrängningar men med en död vinkel. Eller så är spegelytan välvd, vilket minskar den döda vinkeln men förvränger bilden.

Nu har forskare vid Drexel university i USA utvecklat en vidvinklig spegel utan förvrängningar. Ytan består av många mindre speglar, likt en utplattad discokula, som reflekterar ljus åt många olika håll. Men där en discokula består av något hundratal småspeglar har den nya backspegeln tiotusentals. Resultatet är 45 graders bildvinkel, i stället för 15–17 grader som hos vanliga backspeglar.

Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor