Långsiktighet krävs för att odla äpplen

Publicerad
Patrik Hadenius, chefredaktör.

I dagarna passerade teknikföretaget Apples börsvärde otroliga fyra biljoner kronor. Någon påpekade att det är mer än Sveriges BNP. Fast just det är väl som att jämföra äpplen och päron. En bättre jämförelse är kanske att Stockholmsbörsens samlade aktievärde ligger på drygt tre biljoner kronor.

Ett börsvärde handlar om förväntningar på framtida vinster. Marknaden tror helt enkelt på Apple. Den tror att teknik och innovationer driver tillväxt. Det tror också svenska politiker. I dagarna har regeringen mötts på Harpsund för att förhandla om budgeten. Inför förhandlingarna pekade statsminister Fredrik Reinfeldt ut forskning som ett prioriterat område. Och några dagar senare avslöjade utbildningsminister Jan Björklund delar av den nya forsknings- och innovations­propositionen. Det utlovas tre miljarder kronor till spjutspetsforskning under tio år.

Satsningarna är välkomna.Inte för att jag vill ha ett svenskt Apple, men gärna bättre förutsättningar för framgångsrika forskare och teknikföretag. Och så vill jag att universiteten ska kunna öka sin verksamhet, snarare än att dra ner på utbildningsplatser, som nu är fallet.

Några tips om vad som verkligen vore bra formuleras av ekonomerna Pontus Braunerhjelm, Klas Eklund och Magnus Henrekson i den nya boken Ett ramverk för innovationspolitiken. Där finns tio ganska okontroversiella rekommendationer som handlar om att samla kunskap om läget i Sverige och världen, och att använda denna kunskap.

Det svåra är att alltsammans förutsätter långsiktighet. Skulle boken kokas ner till ett enda önskemål vore det att få en överenskommelse som sträcker sig över nästa val. Ett blocköverskridande ramverk som börjar med synen på skolan och grundforskningen – två förutsättningar för innovationer och tillämpad forskning.

I teorin är det inga problem – både regering och opposition är inne på att just detta behövs – men i praktiken ser det värre ut. Forskning är inte bara en profilfråga, utan har också blivit en prestigefråga. Det är ingen bra grund för samarbete. Jan Björklunds miljardsatsning sträcker sig över en period som rymmer två val. Är det hållbart?

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor