Lokes första besök på ljugarchatten

Vilken veckodag är det i dag, egentligen?
Publicerad

Bild: Kenneth Andersson
Svenska deceptionsforskarförbundets chattsida på nätet, som man kunde läsa om på denna plats i F&F 1/2012, fortsätter att glädja sina luriga och listiga medlemmar. En av chattarna, Fabbe, ljuger alla dagar utom tisdagar då han håller sig till sanningen. En annan, Sanna, ljuger tisdagar och torsdagar men är sanningsenlig övriga dagar. Loke, som är ny på chatten, vet ännu inte vilka dagar som Fabbe och Sanna ljuger men däremot – naturligtvis – vilken dag det är, och han frågar därför Sanna vilken veckodag det är i dag. ”Tisdag”, svarar Sanna. ###1 Vilken veckodag är det? Några dagar senare är både Fabbe och Sanna ute på chatten, och Loke passar då på att ånyo fråga vilken veckodag det är i dag. ”Onsdag”, svarar Sanna. ”Javisst är det så”, kommenterar Fabbe. ###2 Vilken veckodag är det?

Facit

1 Eftersom Sanna talar sanning fredag–måndag samt onsdag, vet vi att ingen av dessa dagar kan vara aktuell, och om det vore tisdag, som Sanna påstår, skulle hon ha ljugit och angivit någon annan dag än tisdag. Alltså ljuger hon, och alltså är det torsdag.

2 Det kan inte vara onsdag eftersom Sanna talar sanning på onsdagar medan Fabbe ljuger. Alltså måste det vara en dag när båda ljuger, och den enda veckodag det sker är torsdag.

Hjärnbruksledtråd

1. Ljuger Sanna eller är hon sanningsenlig?

2. Gör en liten tabell över lögn och sanning med veckodagar på ena ledden och de två chattarna på den andra.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor