Ringarna runt Saturnus ger inget fotfäste

Publicerad

Bild: Kenneth Andersson

**Fråga:** Kan man gå på Saturnus ringar?

*Tor Fernholm*

**Svar:** Nej, man kan inte gå på Saturnus ringar. De är inte alls stela, även om det ser så ut på långt håll. Ringarna består av miljoner stenar och isbitar som kretsar runt Saturnus; en del är små som gruskorn, andra stora som hus. Du kan inte heller hoppa mellan stenarna, för de är så långt ifrån varandra att det blir omöjligt i den klumpiga rymddräkt du måste ha på dig. Dessutom är stenarnas dragningskraft så liten att det är svårt att landa – du skulle bara studsa upp igen som en boll och antagligen försvinna ut i rymden. Då är det mycket trevligare att stå med fötterna på jorden och titta på Saturnus. Med en bra kikare eller ett litet teleskop kan du se de glänsande ringarna.

*Marie Rådbo, astronom vid Göteborgs universitet.*

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor