Skimrande honor gör hannen hjälpsam

Om blåmeshonans fjäderdräkt tappar lystern, så tappar hannen lusten att ta hand om parets ungar.
Publicerad
**Liv i holk**. Blåmesens ungar är flygfärdiga efter 17–18 dagar.
Bild: Stig-Åke Jönsson / MalmöBild / Scanpix

Blåmesarnas blå hjässfläck reflekterar ultraviolett ljus, som är synligt för fåglarna och fungerar som en viktig signal. När österrikiska forskare smetade UV-blockerande olja över hjässfläcken på häckande blåmeshonor upptäckte de att hannarna blev mindre villiga att mata parets gemensamma ungar. Om honorna i stället fick vanlig olja på sin pannfläck märktes ingen förändring i hannens beteende.

Forskarnas förklaring är att blåmeshannen använder pannfläckens lyster för att bedöma honans hälsotillstånd under häckningen. Att fläcken slutar skimra avslöjar att honan är sjuk eller försvagad, vilket hotar häckningen. Då börjar hannen spara på krafterna för att orka med en ny häckning, resonerar forskarna.

Det är sedan tidigare känt att hannens hjässfläck avgör hur pass attraktiv han är i honans ögon.

Den nya studien publiceras i tidskriften Frontiers in zoology.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor