Stryknin

Populärt bland mördare och atleter
Publicerad
**Olustigt**. Stryknin har upptäckts i potenshöjande medel som handlats på nätet.
Bild: Läkemedelsverket

I sin första detektivhistoria ser Agatha Christie till att arvtantsmordet sker med hjälp av stryknin, vilket avspeglas i den svenska titeln: En dos stryknin. Giftet dödar genom att skapa våldsamma kramper. Offret dör när andningen blockeras.

Själva ämnet hämtas ur fröna från det indonesiska trädet Strychnos nux vomica, och i sin rena form är stryknin kristallint och rejält bittert i smaken. Den kemist som först bestämde dess struktur och kollegan som först syntetiserade stryknin belönades båda med Nobelpris.

I låga doser har ämnet ansetts vara prestationshöjande. Det syntes vid de olympiska spelen i S:t Louis, USA, år 1904, då den britt som vann maratonloppet kom i mål eldad av stryknin och konjak.

Värre är det för den som inte vet att stryknin ingår i det förment stärkande preparatet. Så var nog fallet för de svenska män som köpt potensmedlet Penisole på nätet. I vintras visade Läkemedelsverkets analyser att dessa piller, förutom de deklarerade ayurvediska växtdelarna, även innehöll stryknin.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor