Framstegen kommer att komma tidigare

Publicerad
Patrik Hadenius.

**Nu kommer jag att skryta**. Men håll ut, det kommer en poäng. Forskning & Framsteg ökar. Vi skickar ut fler tidningar i år än förra året och enligt den senaste undersökningen från Sifo har varje nummer 135 000 läsare. Under 2012 är det hela 450 000 personer som någon gång läst vår tidning.

Det är en typ av positiva nyheter som de flesta magasin och dagstidningar brukar vara duktiga på att sprida. Och nu sällar vi oss alltså till mängden. Annars är journalistiken ju till sitt väsen sådan att man i första hand letar efter konflikter och faror, och rapporteringen är därför oftare negativ.

Men världen har egentligen blivit bättre, i genomsnitt. Så den dagliga rapporteringen ger en skev bild.

Det var något som Svenska Dagbladets ledarsida nyligen uppmärksammade. Benjamin Katzeff Silberstein skriver ”Medierna skriver bara om elände, lyder ett bevingat påstående. Ibland stämmer det kanske, men den som tycker så har inte läst magasinet Forskning och Framsteg.” Och han fortsätter med att påpeka att världen faktiskt, på många sätt, blir ljusare dag för dag: ”Det var inte bättre före minirobotarnas tid. När människans uppfinningsrikedom släpps loss kan den nå hur långt som helst.”

**För två år sedan** gjorde vi en mindre förändring av Forskning & Framsteg. Vi ville ta vara på ordet framsteg i tidningens titel. På några sidor i varje nummer har vi sedan dess rapporterat positiva forskningsnyheter under just vinjetten FRAMSTEG. I detta nummer kan du bland annat läsa om hur sopor blir till jetbränsle och att ett svenskt projekt räddat det svenska beståndet av fjällgäss.

Snart tar vi ytterligare ett steg till i den positiva riktningen. Från och med nummer 1/2013 kommer vi att flytta framstegen framåt i tidningen. Det blir en del av en större omgörning där vi också kommer att prioritera längre och grundligare texter.

Men grunden, att rapportera om svensk och internationell forskning och ge vetenskapliga förklaringar på samhälleliga fenomen, avviker vi inte från. Och det gäller oavsett om det går framåt eller inte.

**Patrik Hadenius**

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor