Medicinens stora berättelse

Publicerad
Ungefär en kilometer söder om FN-skrapan på Manhattan i New York ligger sjukhuset Bellevue, ett av de äldsta i USA. Den medicinskt ansvarige heter Eric Manheimer och är författare till en bok om tolv patienter, människor som har gått igenom en livsavgörande behandling på sjukhuset. Bland patienterna finns illegala invandrare, dömda förbrytare och en framgångsrik finansman, som är beroende av alla droger som går att köpa för pengar. I ett gripande kapitel drabbas författaren själv av cancer och blir patient på sitt eget sjukhus. Hela tiden har han ett anteckningsblock i kavajfickan för att senare kunna återge dialoger och miljöer i minsta detalj. Texterna är lysande. Författaren är genuint engagerad både i patienterna han möter och i deras livsmiljö utanför sjukhusets väggar. Den knarkande finansmannen lever i en familj med bottenfrusna relationer och ingår i en droghandel baserad på sociala klyftor som han själv bidrar till att skapa. Det låter dystert, men läsningen ger samtidigt en känsla av att författaren är en läkare som kan trösta, lindra och kanske bota det sjuka i ett helt samhälle.

Twelve patients

Manheimer, Eric
Grand central publishing

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor