Svart gummihand lika verklig som vit

Hudfärgen spelar ingen roll för hur lätt du blir lurad att uppfatta en gummihand som din egen.
Publicerad
**Gummitrick**. En vithyad försöksperson upplever den svarta gummihanden som sin egen.
Bild: Louie Psihoyos / Science Faction / Corbis

Din egen hand är skymd bakom en skärm. Framför dig på bordet ser du i stället en gummihand. En person mitt emot dig stryker rytmiskt en pensel mot ett av gummihandens fingrar – och samtidigt en annan pensel exakt samtidigt mot ditt riktiga finger bakom skärmen.

Detta klassiska experiment kan skapa en märklig illusion av att gummihanden är din egen. Du kommer att bli skräckslagen om någon måttar ett knivhugg mot gummihanden.

Nu har forskare vid University of London använt en mörkhyad gummihand i experiment med ljushyade försökspersoner. Det är känt att folk i allmänhet har intuitiva spärrar mot att identifiera sig med någon som verkar tillhöra en annan folkgrupp.

– Men det spelar ingen roll när det gäller gummihanden, säger Manos Tsakiris, neuropsykolog vid University of London.

Han mätte bland annat försökspersonernas stressreaktioner när han stack en nål i gummihanden. De blev lika förfärade oberoende av om gummihanden var ljus eller mörk. Och det spelade ingen roll hur starka fördomar de hade mot människor med en annan hudfärg, enligt ett psykologiskt test.

Det betyder att grundläggande sensoriska och fysiologiska processer i hjärnan accepterar det främmande utan att bry sig ett skvatt om hudens färg.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor