Dinosaurierna var som stela lyftkranar

Publicerad

Kunde en fullvuxen brachiosaurus verkligen hålla sin cirka tio meter långa hals rakt ut, horisontellt? Klarade senorna en sådan påfrestning?

Jonas Jäthing

Svar: Om förmågan att hålla upp halsen bara var beroende av senorna, skulle inte en brachiosaurus, eller någon annan av de jättelika dinosaurierna i ordningen sauropoder, ha kunnat lyfta sin långa hals. Nu hölls halsen och huvudet i stället upp av halskotorna, som hade långa utskott framtill och baktill. På så sätt låstes kotorna ihop till en kompakt och närmast självbärande enhet. Halsen blev därmed styv och inte alls ormlik så som den ofta avbildas.

Den påminde mer om en lyftkran och var egentligen bara rörlig vid basen, där den var ledad mot kroppen.

Lars Werdelin, professor  i paleozoologi vid Natur­historiska riksmuseet.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor