En nykter larmrapport

Publicerad

Det är mycket som går bra här i världen. Läkaren och föreläsaren Hans Rosling har blivit berömd för sina datoranimerade ballonger i glada färger som bland annat visar att barnadödligheten faller och att välståndet ökar i stora delar av världen. Men framgångssagan ingår i en större berättelse om hela vår planet, och den är inte lika upplyftande.

Vår tid på jorden utgår från att människan för första gången har blivit den mest avgörande faktorn för livets framtid. Johan Rockström, forskare i globala hållbarhetsfrågor, lägger ut texten om vad som väntar om vi passerar gränserna för vad planeten tål när det gäller klimatet, ozonskiktet, användning av mark och vatten, den biologiska mångfalden, försurning av haven, övergödning samt utsläpp av miljögifter och aerosoler. Fotografen Mattias Klum bidrar med briljanta bilder av människans rovdrift på naturen. Den mest drabbande föreställer en skärbräda täckt av utrotningshotade smådjur slaktade som bushmeat.

Det är lätt att få en klump i magen av det drygt två kilo tunga praktverket. Samtidigt påpekar författarna att mänskligheten har bytt attityd i stora frågor, som slaveri och dödsstraff, och det borde ju rimligen betyda att vi kan inse vilket ansvar vi numera har som föräldrar åt Moder Jord.

Vår tid på jorden

Rockström, Johan & Klum, Mattias
Bokförlaget Langenskiöld

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor