För dig som har rätt på riktigt

Publicerad

Det är roligt att diskutera. Särskilt givande brukar det vara om båda parter är lite sökande i sin uppfattning. Om man inte riktigt vet, utan prövar sig fram. Genom diskussionen skapar man tillsammans en syntes. När däremot någon part redan från början är helt övertygad om att den har rätt, blir det mindre givande. Det kan gälla de mest skiftande ämnen, från människans påverkan på klimatet till hur svartåkare i taxibranschen ska stoppas. Riktigt frustrerande är det om du själv har rätt, och har fakta på din sida, men ändå inte lyckas vinna debatten. Den andra parten har en övertygelse, samtalet kantrar och antingen slutar du lyssna eller så hör du dig själv säga, ”ja så kanske man också kan se på saken”.  Här kommer nu en bok för dig som är övertygad om att du har rätt, och dessutom har vetenskapen på din sida, och som vill vinna diskussionen mot den som också tror att den har rätt, men på felaktig grund. Om boken fungerar blir den outhärdliga diskussionen mer fruktbar. Författaren Stephen Law är brittisk filosof. Boken är fylld med filosofer och deras teorier. Men teorierna varvas med tillräckligt många och roliga exempel för att det ändå inte ska bli enbart abstrakt.

På omslaget står att boken ska hjälpa läsaren att ”genomskåda gurus, kvacksalvare och andra som vill lura dig”. Det hjälper den dig inte med, för den som läser denna bok är nog redan övertygad om att de har fel. Vad den hjälper dig med är snarare att klara av diskussionen med dem och komma undan med hedern i behåll.

Bluff

Law, Stephen
Fri tanke förlag

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor