Hon söker efter smärtans ursprung

Camilla Svensson har fått åtta miljoner  kronor till sin forskning om kronisk smärta. Hon hoppas att resultaten ska hjälpa bland andra hennes far.

Publicerad
Camilla Svensson: ”Smärtnerverna tycks känna av vad som pågår i immunsystemet.”
Bild: Jann Lipka

– Kronisk värk är ett stort problem. En av fem vuxna i Sverige drabbas av långvarig smärta, och det påverkar en persons livskvalitet enormt, säger Camilla Svensson, smärtforskare vid Karolinska institutet i Solna.

Det har hon upplevt på nära håll efter att hennes pappa gjorde illa en axel i en olycka på jobbet för tio år sedan. I dag lever han med ständig smärta. Det har gett henne stark motivation till att försöka förstå smärtans molekylära mekanismer bättre i jakten på nya behandlingar. Kronisk smärta kan bero på sjukdom eller skada, där smärtan kan dröja kvar trots att skadan är läkt. Man kan likna det vid felprogrammering.

Camilla Svensson fokuserar på ledsmärta och sambandet mellan inflammation och smärta, framför allt vid ledgångsreumatism och artros. Vid reumatism bildas antikroppar mot proteiner i leden och motsvarande antikroppar i möss orsakar svullna leder. Men Camilla Svensson har upptäckt att mössen beter sig som om de har ont redan innan lederna blir inflammerade. Och det kan betyda att antikroppar direkt påverkar smärtnerverna. Just detta tänker Camilla Svensson och hennes medarbetare undersöka närmare med hjälp av anslag från Ragnar Söderbergs stiftelse.   

Camilla Svensson

Född: 1973 i Vetlanda

Hämtar inspiration:  Gärna på en solig plats  med joggingskorna på

Oanad talang: Få folk att svettas som spinningledare på Friskis & Svettis

Motto: Det som inte går,  det går ändå (småländskt)

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor