Överraskande liv

Publicerad
Forskarnas borrhål genom Vidasjöns 20 meter tjocka is.
Bild: Emanuelle Kuhn / DRI

När en grupp forskare borrade genom det nästan 20 meter tjocka istäcket som täcker Vidasjön i östra Antarktis upptäckte de flera levande bakteriestammar. Bakterierna antas ha överlevt där i nästan 3 000 år, trots att de varit isolerade från externa energikällor i totalt mörker och i extremt kallt vatten – minus 13 grader Celsius.

Den låga temperaturen beror på att salthalten är sju gånger högre än i vanligt havsvatten, vilket hindrar isbildning. Sjön saknar syre, men har höga halter av bland annat kol och väte. Kväveoxidhalten är högre än i något annat känt ekosystem på jorden. Upptäckten vidgar bilden av vilka förutsättningar som krävs för att liv ska kunna existera.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor