Facit framtiden: Nu är det dags för den stora kärleksstrejken

Bostadshotell i rymden i all ära, men i en framtidsskildring från 1986 berättas också om det hårda livet som småbarnsförälder på 2000-talet.

Publicerad
Enligt en prognos från 1986 kommer 2020-talets småbarnsföräldrar att göra sin egen sylt – av ekonomiska skäl.
Bild: Istock

Rapporten Vardagen och världen – om framtida livsmönster och produktionens organisation är en programskrift från Sekretariatet för framtidsstudier, som gavs ut år 1986. Boken avslutas med ett kapitel om Sverige år 2020, där livet i det som beskrivs som ”Turbo-Sverige” är stressigt.

Visserligen har automatiseringen av industrin lett till en arbetstidsförkortning på ner till 20 timmar i veckan. Men trots det är livet hektiskt på grund av framtidens alla aktiviteter och utmaningar.

Hemmen liknar flygplatser där barn och vuxna ständigt är på in- eller utgående. Familjen hinner bara samlas vid myskvällar framför videon (!) år 2020.

Även om levnadsstandarden förutspås öka under 2000-talet, så halkar barnfamiljerna efter. Därför kan man enligt rapporten se småbarnsföräldrar leta grönsaker på bondgårdar år 2020. De syltar och bakar själva av ekonomiska skäl, och de letar efter reservdelar till bilen på en bilskrot. De hinner knappt med sina jobb: ”På 2000-talet innebar att ha familj opålitlighet och bristande lojalitet med firman.” Reaktionen på misshälligheterna förutspås komma i form av en kärleksstrejk på 2010-talet. År 2019 föds därför bara 40 000 barn i Sverige och befolkningen minskar. Många ser det som ett tecken på en hotande undergång.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor