Historiska hjältar på rad

Publicerad

Civilkurage är ett svårgripbart fenomen. Författaren Ola Larsmo och forskaren Brian Palmer har samlat ihop över 100 historiska figurer som gjort en insats mot förtryck och för mänskliga rättigheter. Vi får förstås läsa om Raoul Wallenberg, Dawit Isaak och den okände mannen som stoppade stridsvagnarna på Himmelska fridens torg sommaren 1989 – men framför allt om en massa glömda och okända hjältar. Det är uppfriskande och inspirerande, och man imponeras av alla människor som med risk för liv och anseende gjort ”det rätta”, ofta på tvärs mot makten eller sin samtids normer.

Men det går undan, varje hjälte betas av på två eller tre boksidor. Jag skulle önska lite mer berättande, och lite mindre redovisning. Kanske också lite färre hjältar – som man kunde få veta mer om.

101 historiska hjältar

Ola Larsmo & Brian Palmer
Historiska media

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor