Higgspartikelns upptäckare ser framåt

Det blev inget Nobelpris denna gång, men väl var sin medalj till Manne Siegbahns minne. Fabiola Gianotti och Joe Incandela från Cern var på kort besök på Stockholms universitet för att hålla föredrag och ta emot utmärkelsen.

Publicerad

Bild: David Magnusson

Fabiola Gianotti och Joe Incandela ledde var sitt experiment vid Cern – Atlas och CMS – där Higgspartikeln upptäcktes. De har redan fått ta emot en hel del priser, det senaste utdelas av Nobelinstitutet för fysik vid Kungliga Vetenskapsakademien. Nobelpriset uteblev dock. Blev de besvikna?

– Vi är bara glada för pristagarna. Det blev champagne på Cern, där jakten på Higgspartikeln började i och med bygget av LHC [large hadron collider] för drygt tjugo år sedan.

LHC är stängt fram till 2015, då energin i maskinen nästan kommer att fördubblas, och partikelstrålen att skärpas ännu mer.

– Vi vet att Higgspartikeln bär på hemligheter, och vi vet en hel del om vad vi inte vet, som vad mörk materia är för något, eller vad som egentligen gäller i partikelvärlden vid höga energier. Sådant vill vi få reda på, men vår yttersta önskan är att hitta något vi inte ens drömt om.

Planen är att arbeta med LHC i 15–20 år till, och med världens mest avancerade maskin nuddar de kanske snart vid de ännu inte drömda världarna.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor