Kan man göra om Nobelpriset?

Dagens forskningsgenombrott är ofta ett resultat av stora samarbeten, men Nobelprisen i fysik, kemi och medicin ges endast till individer. Skulle det vara möjligt att formulera om stadgarna på den punkten?

/Bernt A.

Publicerad

Svar: Stadgar kan i princip ändras. När det gäller Nobelprisen i fysik och kemi krävs emellertid ingen stadgeändring för att dela ut Nobelpris till organisationer. I Alfred Nobels testamente sägs inget explicit i denna fråga, och Nobelstiftelsens grundstadgar överlåter avgörandet till varje prisutdelande institution. De särskilda stadgarna för Kungliga Vetenskapsakademien säger inget i frågan, medan stadgarna för Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet inte medger att medicinpriset ges till organisationer.

/Ulf Larsson, förste intendent vid Nobelmuseet

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor