Mot en apokalyps?

Vårt universum kan vara instabilt. I så fall kan det försvinna när ett stabilare läge inträder.

Publicerad

Bild: Victor Habbick Visions / Spl

Upptäckten av Higgspartikeln har gjort vissa beräkningar möjliga. Som att bedöma hur stabil vår värld är. Det beror bland annat på Higgspartikelns massa. Själv kan Higgspartikeln inte göra mycket, men den är kopplad till det osynliga Higgsfältet, som finns överallt och som aldrig försvinner. Det beror på att strax efter universums födelse i big bang så valde Higgsfältet sitt lägsta energiläge som är större än noll, vilket kan liknas vid att fältet hittade en passande dal bland bergen. Har Higgsfältet gjort det en gång, så kan det göra det igen. För precis som i ett bergslandskap skulle det kunna finnas en djupare dal.

Normalt går det inte att utan ansträngning ta sig till granndalen. Men med kvantfysikens tunnlingsfenomen skulle Higgsfältet kunna tränga igenom berget och lägga sig till vila på ett nytt energiminimum. ”Det skulle bli som om en liten bubbla med ett annat universum dök upp hos oss och förstörde alltihop”, har Joe Lykken sagt, den amerikanske fysiker som har gjort beräkningarna.

Men kalkylerna är osäkra. Flera storheter är inte exakt kända. Nya partiklar får heller inte upptäckas, för då ändras resultatet. Hur som helst skulle katastrofen inte inträffa förrän om miljarder år. 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor