Nu väntar den mörka materien

Publicerad
Patrik Hadenius, patrik.hadenius@fof.se
Bild: Martin Stenmark

Higgsbosonen har förstört mitt liv! Uttalandet kommer från Peter Higgs, som tillsammans med François Englert delar Nobelpriset i fysik i år. Århundradets upptäckare är besviken. Till den spanska tidningen XL Semanal säger han skämtsamt att priset kommer lite sent. Den nu 84-årige pristagaren hade gärna tagit emot både äran och pengarna tidigare i livet.

Ändå kan man säga att det gick ovanligt snabbt att belöna teorierna som Peter Higgs och François Englert lade fram oberoende av varandra år 1964. Resultaten från de experiment som visar att teorierna stämmer publicerades för bara ett år sedan.

Och nu kallar vi det århundradets upptäckt.

Det kan tyckas djärvt. Lite som att kalla en bok som just kommit ut för klassiker. Hur kan vi veta att den är läsvärd om hundra år? Hur kan vi räkna med att en teori som så nyligen bekräftats verkligen håller måttet?

Nej, säkra kan vi inte vara. Vetenskap är ett ständigt sökande framåt, och nya teorier modifierar, komplicerar eller kastar omkull gamla. Det enda säkra är nog egentligen att teorierna kommer att förfinas eller förkastas. Men det betyder inte att de saknar lyskraft och bevisvärde. Vi vet att Isaac Newton egentligen hade fel, men att det var så rätt det gick att mäta då. Och faktiskt räcker Newtons mekanik för de flesta tillämpningar än i dag.

Bättre mätmetoder än de vi har i Cern går just nu inte att uppbringa. Men där ska det byggas om. Instrumenten ska förfinas. Den mörka energin och den mörka materien – som kanske utgör 95 procent av universum – de väntar fortfarande på sina upptäckare.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor