F&F-läsare snorklade med grindvalar

En grupp F&F-läsare kryssade nyligen med båten MS Cachalote i Charles Darwins spår vid Galapagos. Sara Lundqvist följde med på kunskaps­resan, och berättar här om några av höjdpunkterna.

Publicerad

Under våra besök på sex av öarna i Galapagos skärgård fick vi njuta av det unika i att få komma nära de djur som lever tillsammans i denna artrika natur, både ovan och under vattenytan. Vi nästan snubblade över sovande öronsälar, havsleguaner och nykära fregattfåglar. Under passagen över ekvatorn snorklade vi tillsammans med ett stim grindvalar. Det var magiskt, att så nära få möjlighet att betrakta dessa liv och deras otroliga energi.

Från Galapagos fortsatte resan längs floden Mapo in i Amazonas regnskog. Under dagarna paddlade vi ljudlöst alldeles intill vrålapor, ekorrapor och saltsugna papegojor.

Vi fick också förmånen att besöka en grupp gästvänliga Quechua-indianer och bada tryggt i samma sjö som kajmaner och pirayor.

Färden avslutades med en guidad tur i Ecuadors huvudstad Quito. Sedan var det dags att säga farväl till alla glada och nyfikna medresenärer. Hjärtligt tack – och ett särskilt tack till vår kunniga och engagerade guide och ekolog, Helena Strömberg!

En lika makalös resa önskas er alla som följer med Äventyrsresor och Forskning & Framsteg på kunskapsresan till Galapagos och Amazonas i mars 2013!

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor