Fyndigt men bitvis segt om vetenskap

Publicerad

Martin Ingvar, känd hjärnforskare vid Karolinska institutet i Solna, har skrivit en bok med 101 frågor om vetenskap. Frågorna handlar om vetenskap, vetenskapsteori, Gud och naturvetenskapens begränsningar. Alla frågor får först ett kort svar, ofta fyndigt, och sedan ett längre svar, lite präktigare och mer utredande. Det är aldrig särskilt djupt, inget svar är längre än en sida.Boken är bläddervänlig. Man läser några frågor och tycker att det är roligt. Sedan infinner sig en liten trötthet. Inte sällan är svaret roligare än frågan och det blir lite segt.

Men så hittar man ett mönster. Det visar sig att Martin Ingvar har en agenda – han sjunger vetenskapens och det kritiska förhållningssättets lov, mot pseudovetenskap och flum.

Det är en god introduktion och bitvis riktigt fyndigt. En perfekt introduktion för en ung vetenskapsintresserad person.

Vad är vetenskap? Och 100 andra jätteviktiga frågor

Martin Ingvar
Bokförlaget Langenskiöld

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor